Jordgubbstarta

En somrig jordgubbstårta

Kakbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 citron, skalet rivet tunt

Smörj formen med

  • smör
  • ströbröd

Vaniljkräm

  • 2,5 dl helmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Dränkning och garnering

  • jordgubbssaft
  • jordgubbssylt
  • jordgubbar
  • vispad grädde
  • citronmeliss

Gör kakbotten så här:
Vispa äggen och sockret pösigt. Sikta och blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tvätta citronen och riv ett tunt lager av skalet ner i smeten. Smörj en rund kakform (ca. 20 cm) och klä med ströbröd, grädda i ugnen på  200º i ca. 20-23 minuter. Testa med tändsticka om den är färdig. Låt kakbottnet svalna och dela det i två delar.

Gör vaniljkrämen så här:
Dela vaniljstången och skrapa loss kornen. Tillsätt kornen och stången i mjölken och koka upp. Ta bort stången. Vispa socker, äggulor och majsstärkelsen och blanda ner den i den varma mjölken. Värm under omrörning tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt det rumstempererade smöret under blandning. Häll över krämen i ett annat kärl och sätt in i kylskåpet.

Dränk och garnera t.ex. så här:
Här kan ni vara kreativa och göra lite som ni vill. Här kommer ett förslag. Dränk det nedre bottnet med utblandad jordgubbsaft. Bred ut ett rejält lager med vaniljkräm. Lägg sedan på ett tunt lager av sylt. Därefter ännu ett lager med vaniljkräm och sist jordgubbar skurna i  tunna skivor. Dränk ”locket” med saft och placera det överst. Vispa grädde och bred ut över hela tårtan. Spritsa kanterna med vispgrädde. Dekorera tårtan med jordgubbar och några blad citronmeliss.
Njut av tårtan i goda vänners lag!
 

Delta i vår jordgubbstårtetävling!
När säsongen för inhemska jordgubbar kommer igång så ordnar vi en tävling på Facebook där vi lottar ut Feedex överraskningsväskor till några som kommenterat med bild av sin egen jordgubbstårta. Följ oss på Facebook och Instagram så har du chans att vinna med ditt eget bakverk!