• MITÄ HOMETOKSIINIT OVAT?

  • MITÄ NE TEKEVÄT?

  • MITÄ AVUKSI?

Hometoksiinit

Hometoksiinit / mykotoksiinit / homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä.

Hometoksiineja syntyy, jos tietyt olosuhteet yhdistyvät; esim. stressaavat lämpötilan ja kosteuden vaihtelut kylvön, kukinnan ja puinnin aikaan. Vain se, että viljassa näkyy esim. punahometta, ei vielä tarkoita sitä, että siitä löytyy myös hometoksiineja, mutta riski on korkeampi.

Hometoksiineja ei ole ainoastaan viljoissa, vaan myös pehmikkeenä käytettävässä oljessa sekä ruokinnassa käytettävässä kuivassa heinässä ja säilörehussa. Ihmisravinnosta niitä löytyy esim. hedelmistä ja pähkinöistä.

Hometoksiinit eivät katoa mihinkään.

Ne voivat säilyä talven ajan oljissa ja tarttuvat siitä seuraavan vuoden viljaan, jos käytetään suorakylvöä ja/tai viljelykierto ei toimi. Ne eivät myöskään katoa kuivaamalla, kuumentamalla tai ajan mukana. Toksiineja voi muodostua myös varastoinnin aikana suurten lämpötilavaihteluiden myötä. Mitä tiiviimmin säilörehu saadaan säilöttyä, sitä pienempi riski toksiinien syntyyn. Etenkin kevätpuolella voi lämpötilan noustessa ja kosteuden lisääntyessä säilörehusta löytyä sinistä ja murskeviljasta punaista hometta ja näin ollen riski hometoksiineille on korkea.

Hometoksiineja on yli 400 tunnistettua lajia ja lukemattomia tunnistamattomia. Ne voidaan jakaa eri perheisiin, jotka alkavat eri homeista.
Aspergillus-homeperheeseen kuuluvat mm. Aflatoksiini sekä Okratoksiini
Fusarium-homeperheeseen eli punahomeryhmään kuuluu mm. Deoxivalenol eli DON, T-2, Zearaleone, Fusarenone ja Fumosiinit. Näitä esiintyy erityisesti viljoissa. Maan kääntö syksyisin on tällöin paras torjuntakeino.
Fusarium-ryhmään kuuluvat toksiinit eivät pidä pötsin happamuudesta, mutta lehmän ehkä heikentynyt vastustuskyky ja suuri määrä toksiineja aiheuttavat yhdessä häiriötä pötsin toimintaan.
Penicillium-perheeseen kuuluvat hometoksiinit voivat näkyä jopa antibioottijääminä maitonäytteessä. Ne toimivat lehmän sisällä antibakteerisesti ja vaikuttavat pötsin toimintaan aiheuttamalla ongelmia. Ne voivat vähentää pötsin omien tarpeellisten mikrobien määrää rajusti. Penicillium-hometoksiineja löydämme useimmiten homehtuneesta säilörehusta.
Kaikkinensa yhdistettynä esim. heikentynyt vastustuskyky ja riittävä cocktail eri toksiineja, niin myrkkysoppa on valmis! Toksiinit ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja yhden läsnäolo voi aktivoittaa toisen passiivisen toksiinin. Niillä ei ole myöskään turvallista rajaa!

Mitä eri oireita voimme sitten todeta hometoksiinien aiheuttavan märehtijöillä?

Lehmän ruokinnan perustana on se, että ensin ruokimme aina pötsin eläviä mikro-organismeja (pötsimikrobeja) ja sen jälkeen vasta itse lehmää.
Toksiinit vahingoittavat ensin pötsimikrobeja ja sitten lehmää.
Pötsimikrobit pystyvät osittain estämään hometoksiinien toimintaa, mutta pötsin jälkeen mikään ei estä niitä vaikuttamasta lehmän terveyteen!

De-ToxHometoksiinien oireet ovat usein monimutkaisia ja vaikea selvittää.

  • DONin tunnetaan aiheuttavan heikentynyttä rehunsyöntikykyä ja alentavan tuotantoa. Voi myös lisätä rehun syöntiä, mutta tuotos ei nouse.
  • DON aiheuttaa myös oireita, jotka ovat samanlaisia kuin utaretulehduksessa, mutta tulehdusta ei löydy.
  • Lehmillä voi esiintyä hapanpötsioireita.
  • Asetonitauti ja sorkkakuume lisääntyvät.
  • Vastustuskyky on heikko ja lehmä sairastuu helposti. Jalat turpoavat.
  • Trikoteki-toksiini voi aiheuttaa suolistovaurioita, muuttaa pötsin toimintaa ja huonontaa ravinteiden imeytymistä.
  • Uloste voi olla veristä, tummaa tai limaista. Jos lehmät ripuloivat ilman erityistä syytä esim. ruokinnan ollessa tasapainossa, niin toksiinit voivat olla syynä.
  • Lehmät voivat olla velttoja ja passiivisia. Voi esiintyä lihastärinää ja horjumista.
  • Tiinehtyvyysongelmat, epäsäännölliset kiimat ja emätintulehdukset ovat tyypillisiä zearaleonen oireita.
  • Korkeat soluluvut. Rasvapitoisuus alenee ruokinnasta riippumatta.
  • Satunnaiset, epämääräiset kuolemat.

Ylipäätään kaikki heikentyneeseen tilanteeseen liittyvät oireilut ilman mitään selvää syytä ovat merkki hometoksiineista.

Mitä näistä seuraa?

Taloudellista tappiota. Kuinka paljon rahaa mahtaisi tulla enemmän, jos tuotanto paranisi, sairastelut vähenisivät, tiinehtyvyys paranisi jne?

Mitä Feedexillä on sitten tarjota asian ratkaisuksi?

Voimme tarjota teille apua toksiinien sitojasta, joka vähentää toksiinien imeytymistä ruoansulatuskanavassa ja auttaa näin ollen hillitsemään niiden haittavaikutuksia.

Voimme myös testata esim. apeseoksesta yli 50 eri toksiinia. Lisätietoja maksullisesta testistä saat edustajiltamme.

Lue lisää kasvukauden 2022 hometoksiinituloksista blogistamme.

Pyydä tarjous

Teho-DeTox

Elävä hiiva
Sooda

Teho-DeTox on jauheinen, helppokäyttöinen ja laajavaikutteinen täydennysrehu, kun hometoksiinitaso viljassa ja/tai nurmirehussa on haitallisen korkea. Tuote sisältää hometoksiinien haittavaikutuksia vähentävää toksiinisitojaa sekä pötsin toimintaa tukevia elävää hiivaa ja soodaa. Soveltuu märehtijöille

Annostus:
200 g/nauta/pv
250 g/nauta/pv (näkyvien oireiden ilmetessä)

40 g/lammas/pv

Ominaisuudet
Elävä hiiva
Sooda
Toksiinisitoja
Olomuoto
Jauheinen
Pakkaukset
25 kg säkki / 600 kg lava