Peltolaituri Oy söker ständigt nya lösningar för att nå bättre produktion. Att satsa på sinkornas utfodring är ett av de viktigaste momenten.

På de flacka åkrarna i Härmä bedriver Peltolaituri Oy en mjölkgård med tre mjölkrobotar. Ari Peltokangas aktiebolag har varit verksam i de nya faciliteterna i tre år. Ari har passion för att utveckla gården och just nu byggs ett nytt kalvstall. Kvigorna föds upp i den gamla mjölkladugården. När det blir dags för kalvarna att flytta in i det nya kalvstallet får man plats för 180 mjölkkor. På gården fokuserar man på att göra arbetet ordentligt och det kan man bevisligen se med resultatet 12 500 liter mjölk/ko/år som levereras till mejeriet.

Bakom den goda produktionen och bra djurhälsa finns mycket arbete och utfodringsplanering. På Peltolaituri gård vill man att utfodringen görs på rätt sätt. Allt börjar med sinkorna, för att sedan få den bästa möjliga mjölkkon. Sinkorna bör få för dem ett lämpligt foder och mineraler, och på så sätt garanterar man en god hälsa för kalven som ska födas samt en bra start på laktationsperioden.

Att göra en skild fullfoderblandning för sinkorna kan ofta vara arbetsbetungande eftersom mängden som ska blandas är så liten. Med en stor blandarvagn är det svårt att göra en liten sats och gör man en större sats är det risk för att fullfodret börjar värmas på foderbordet eller i högen. Ari funderande att tänk man ändå kunde blanda en större sats och förvara den på samma sätt som ensilage. Sagt och gjort, man kan ju alltid pröva!

Ari Peltokangas genomförde sin idé på följande sätt: Han blandade två fullstora vagnar fullfoder som motsvarar ett tre veckors behov. Blandningen består av ensilage, torr hö, halm, lite spannmål och rybs. I blandningen tillsattes även sintidsmineralen Teho Pro Umpi och för sinkorna det nyaste tillskottsfodret Teho-Umpi Boost. Blandningen kompletterades sedan med AIV-syra och blev satt i en hög på betongplattan. Högen trampades, tätades och blev sedan täckt på samma vis som en foderstuka.

Som första erfarenhet kan man säga att ensileringen lyckades väl, arbetsbördan är mindre och foderkvalitén god. ”Som näst ska vi försöka med en ännu större blandning”, säger Ari. Ari rekommenderar alla varmt att ta en tankeställare på hur sakerna kan göras smidigare och enklare på gården, samt även pröva på. En satsning på sinkorna är alltid en lyckad satsning!

Raimo Näsi, foderförsäljare på Feedex, håller med. Man kan tänka sig att utfodring under sintiden inte har någon större betydelse när den är så kort jämfört med laktationsperioden, men sanningen är något helt annat. Före kalvningen kan man inverka på hälsan hos kalven, som ska födas, genom att ge den kalvande kon näringsämnen som överförs via moderkakan till kalven och som även ger en bättre råmjölkskvalitét. Den kalvande kon har stor nytta av en hög spårämnes status och klarar bättre av stressen som kalvningen medför. Med en välplanerad utfodring kan man inverka på mjölkmängden under hela laktationsperioden och minska på risken för ämnesomsättnings sjukdomar. Raimo rekommenderar varmt alla att pröva på Teho Pro Umpi -sintidsmineral och tillskottsfodret Teho-Umpi Boost. Det kan vara bra att gå igenom alla rutiner på den egna gården för att underlätta arbetet och nå ett bättre resultat.

Efter höststormen skiner novembersolen igen! Tarja och Ari Peltokangas vid det nybyggda kalvstallet. Bakom syns ladugården.
Efter höststormen skiner novembersolen igen! Tarja och Ari Peltokangas vid det nybyggda kalvstallet. Bakom syns ladugården.

Läs mera

Oskar på Feedex rekommenderar

Bio-Mos MR Diarréer hos kalvar är väldigt vanligt på gårdar och har en stor negativ inverkan på kalvarnas tillväxt. Kalvarna är de som är gårdens framtid och därmed är varje € investerad i kalvarnas hälsa, en god investering. Vi på Feedex har en väldigt bra lösning till diarré och det är produkten…

Kalvens första tid i livet är viktig

En liten kalv växer och utvecklas bra när både mat och husrum är bra. Sovplatsen ska vara tillräckligt torr och varm, ventilationen bör också fungera felfritt. Kalven ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Att kalven dricker vatten påverkar inte mjölkintaget negativt och det är viktigt att…

En nyfödd kalv är framtidens mjölkko eller köttnöt

Skötsel och utfodring av den lilla kalven påverkar stort hur den kommer att utvecklas som fullvuxen. Ju mera kalven växer i tidigt skede, desto högre blir dess mjölk- eller köttproduktion i ett senare skede. Kalvens hälsa, speciellt tarmhälsan, påverkar den framtida utvecklingen mycket. När…

Del II Analysresultat på mögelgifter från odlingssäsongen 2022 i Finland

Spannmål och fullfoderblandningar Utöver ensilageprover analyserades även 5 spannmåls- och 5 fullfoderprov från förra odlingssäsongen. Som vi redan anade enligt DON-resultat från Finland, visade analyserna att det fanns i genomsnitt 8,8 olika mögelgifter per spannmålsprov. Vissa innehöll större…

Analysresultat på mögelgifter från odlingssäsongen 2022 i Finland

Vid Feedex internationella samarbetspartner Alltechs laboratorium i Irland analyseras mögelgifter i olika råvaror (spannmål, ensilage, halm, även fullfoderblandningar). Alltechs 37+ test analyserar över 50 olika mögelgifter. Analysresultatet ger information och en riskbedömning (REQ) på hur…