Mögel växer på många jordbruksgrödor, foderråvaror och grovfoder under plantornas tillväxtfas och även under lagring av foderråvaran.  Vissa typer av mögel har förmågan att under vissa förhållanden producera föreningar som kallas mykotoxiner / mögeltoxiner / mögelgifter, vilka påverkar djurens hälsa och produktion på en mängd olika sätt.

Eftersom olika typer av mögel kan växa på samma foderråvara och mögel kan producera olika mögelgifter, är foderråvaror ofta förorenade med mer än ett mögelgift.

Mögelgifter kan ha ett stort antal potentiella effekter på djur.  Eftersom mögelgifter kan påverka grundläggande funktioner som tarmhälsa och immunitet kan symtomen variera och ofta vara subkliniska.

Vanligtvis anses grisar vara den djurart som är mest känslig för mögelgifter.  Tidigare har man trott att mögelgifter inte påverkar mjölkkor och övriga nötkreatur lika mycket till följd av vommikrobernas aktivitet.  Det är dock klart att mögelgifter påverkar även idisslare och att vommen inte kan avgifta alla mögelgifter under den tid fodren passerar vommen. Eftersom vissa mögelgifter kan ha samma verkan som antibiotika, är vommens kapacitet att bryta ner mögelgifter i vissa situationer nedsatt.

Viktiga symtom inkluderar minskat foderintag, slöhet, varierande gödselstruktur och nedsatt immunitet (ses hos mjölkkor ofta som förhöjt celltal).

Hanteringen av mögelgifter kräver ett helhetsgrepp.  Detta omfattar god odlings- och skördeteknik samt riktig lagring av foderråvaror och grovfoder. Trots detta förekommer det sannolikt en viss mängd mögelgifter i många av våra fullfoder och kraftfoderblandningar. Genom att tillsätta en beprövad toxinbindare med brett spektrum kan man ytterligare minimera mängden mögelgifter som tas upp av djuret.

Om ni misstänker att mögelgifter kan vara ett problem vid er gård, ta kontakt med Feedex. Vi kan tillsammans med vår samarbetspartner analysera över 50 olika toxiner och erbjuda toxinbindaren Mycosorb A+ i foderblandningarna.

Läs mera

Kundberättelse: Minna och Erkki Pajukoski, Sievi

Mål och fokus är A och O för allt! På Pajukoskis gård i Sievi är det inte många tråkiga och lugna dagar och resultaten berättar om en mycket aktiv verksamhet. Framför ladugården står flera kor i guldfärg och berättar om en effektiv produktion, men de har inte kommit dit på egen hand. År 2018…

Magnus Backlund rekommenderar Teho DeTox!

”På hösten 2023 fick jag många olika problem i min besättning. Fertiliteten var inte bra och korna visade dålig brunst. Korna hade nedsatt äggstocksaktivitet. Det var dylika symptom som vid energibrist. Mjölken hade ett högt celltal och korna hade även diarré. Kvigorna kom inte upp i produktion som…

Oskar på Feedex rekommenderar

Bio-Mos MR Diarréer hos kalvar är väldigt vanligt på gårdar och har en stor negativ inverkan på kalvarnas tillväxt. Kalvarna är de som är gårdens framtid och därmed är varje € investerad i kalvarnas hälsa, en god investering. Vi på Feedex har en väldigt bra lösning till diarré och det är produkten…

Kalvens första tid i livet är viktig

En liten kalv växer och utvecklas bra när både mat och husrum är bra. Sovplatsen ska vara tillräckligt torr och varm, ventilationen bör också fungera felfritt. Kalven ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Att kalven dricker vatten påverkar inte mjölkintaget negativt och det är viktigt att…

En nyfödd kalv är framtidens mjölkko eller köttnöt

Skötsel och utfodring av den lilla kalven påverkar stort hur den kommer att utvecklas som fullvuxen. Ju mera kalven växer i tidigt skede, desto högre blir dess mjölk- eller köttproduktion i ett senare skede. Kalvens hälsa, speciellt tarmhälsan, påverkar den framtida utvecklingen mycket. När…