Tavoitteet ja keskittyminen ovat kaiken A ja O!

Pajukosken tilalla Sievissä ei paljon tylsiä ja rauhallisia päiviä ole, mutta tulokset kertovat, että toiminnan tuleekin olla aktiivista. Navetan edessä on useampi kultainen lehmä kertomassa tehokkaasta tuotannosta, mutta eivät ne ihan itsestään ole siihen tulleet.

Vuonna 2018 tilan isäntä Erkki Pajukoski sai vakavan sairaskohtauksen ja hetkessä vaimon Minna Pajukosken saappaat kasvoivat monta numeroa isommiksi. Tilanne vaati läheisten tuen lisäksi myös suuren määrän Minnan voimavaroja ja määrätietoisuutta. Apua piti ja kannatti kysyä ja sillä tiellä Minna on pysynyt vielä tänäkin päivänä. Yksin ei kannata jäädä rypemään ongelmien kanssa ja apua on kysyttävä mahdollisimman nopeasti. Yhteistyökumppanit ovat sitä varten, naurahtaa Minna.

Minnan halu oppia ja kehittää tilaa on ollut esimerkillistä, kertoo alue-edustaja Olli Isokääntä. Olemme saaneet kiitollisina olla mukana ruokinnan kehittämisessä jo vuosien ajan ja on mahtavaa nähdä yhteistyön kantavan hedelmää. Ruokintaa suunnitellaan yhdessä ja muutokset ovat aina suunniteltu etukäteen. Ruokintasuunnitelmat ovat myös aina ajan tasalla, arvauksilla ei maitoa tuoteta.

Kevään aikana on vaihteleva säilörehu hieman hidastanut tuotoskehitystä, mutta päivämaidot ehtivät jo käydä 44 kilossa paremmalla karkearehulla. Haastatteluhetkellä huhtikuussa mentiin noin 42 kilossa per päivä. Kaikki on siis mahdollista, kunhan palaset ovat kohdallaan ja asenne oikea.

Pajukosken tilalla keskitytäänkin siihen, että kokonaisuus toimii. Ensimmäiseksi on lehmien oltava terveitä, jotta saadaan maitoa. Ja jos halutaan paljon maitoa, niin syötävänkin on oltava hyvää ja aina pöydällä tarjolla. Rakennukset ja koneet on pidettävä kunnossa ja välillä vaihdettava astetta parempaan. Esimerkiksi tuulettimet pitävät huolen kesäaikaan niin eläinten kuin työntekijöidenkin ilmanvaihdosta ja helteet eivät olekaan vaikuttaneet negatiivisesti tuotokseen. Paikalleen ei voi jäädä, kehitystyötä ja investointeja on mietittävä aktiivisesti. Tavoite on myös asetettava, riittävän korkealle ja sen saavutettaessa nostettava rimaa uudelleen, Minna toteaa.

pajukoski

Tänä päivänä Minnan vastuuta ovat mukana jakamassa poika Markus vaimonsa Stinan kanssa. Kolmen robotin tilalla töitä riittää niin omalle väelle kuin työntekijöillekin ja nyt Minna saa jakaa oppejansa nuoremmalle sukupolvelle. Ollin kanssa pidetään porukalla yhteyttä aktiivisesti ja mietitään tulevia suunnitelmia.

Pajukoskella on oltu aina avoimia kokeilemaan uusia mahdollisuuksia ja tilalla onkin käytössä sekä hyväksi todettuna kaikki Feedexin rehuteknologiat; Sel-Plex orgaaninen seleeni, Bioplex-kelaattihivenaineet, Yea-Sacc -elävä hiiva, hitaasti liukeneva urea Optigen, suojattu rasva Jefo Dairy Fat sekä uutena metaanipäästöjä vähentävä, mutta tuotosta parantava Agolin. Toksiinisitoja Mycosorb A+ on käytössä aina tarpeen mukaan. Rehuseokset tehdään tilakohtaisina resepteinä ja aina käytössä olevien karkearehujen mukaan.

pajukoski

Minnan sydän sykkii etenkin vasikoille ja niistä pidetään niin hyvää huolta kuin mahdollista. Maitoa on juotettava reilusti ja kasvua saatava aikaisessa vaiheessa, näin varmistetaan hyvä tulevaisuuden lypsylehmä. Helppoa se ei ole ja vaatii paljon työtä, mutta kuuluu suunnitelmaan ja siinä pysytään. Navetasta ei Minnaa saa pois, ennen kuin pikkuvasikat ovat hoivansa ja ruokansa saaneet, toteavat kaikki hymy huulilla.

pajukoski

Tavoitteellisuus ja määrätietoisuus ovat olleet Pajukosken tilan ohjenuorana nämä viimeiset vuodet.  Vuonna 2017 oli EKM vielä noin 11 800. Seuraavat kolme vuotta mentiin koko ajan ylöspäin 12 000 tasolla. Vuonna 2022 oli EKM jo 13 172 ja viime vuonna 13 679. Ja suunta on vain ylöspäin, tällä hetkellä mennään jo yli 14 000 vauhtia. Välillä onkin hyvä katsoa peruutuspeiliin ja analysoida mitä kaikkea sitä onkaan tehty, toteaa Olli Isokääntä. Mikään ei tapahdu yhdessä yössä, mutta hyvin ja keskittyneesti kun tekee, niin tulosta syntyy kyllä.

pajukoski

Huhtikuun haastattelupäivänä päätimmekin juhlia menestystä täytekakun kera. Juhlan aiheita oli monta; yli 14 000 EKM ja yli 42:n päivämaidot, satatonnarilehmä Lyckatill, Walter Ehrströmin mitali sekä haastattelupäivää seuraavana päivänä syntynyt Markuksen ja Stinan esikoistytär.
Feedexin puolesta haluamme kiittää antoisasta yhteistyöstä ja onnitella ansaitun menestyksen puolesta. Jatkakaa samaan malliin!

 

Lue lisää

Magnus suosittelee Teho DeToxia!

”Syksyllä 2023 alkoi karjassani esiintymään erilaisia ongelmia. Hedelmällisyys ei ollut hyvä ja lehmät näyttivät kiimat huonosti. Lehmillä oli alentunutta munasoluaktiviteettia. Paljon vastaavanlaisia ongelmia kuin energiavajeessa. Maidossa oli korkeat soluluvut ja lehmillä oli jopa ripulia…

Feedexin Oskar suosittelee

Bio-Mos MR Vasikoiden ripuli on hyvin tavallista tiloilla ja sillä on suuri negatiivinen vaikutus vasikoiden kasvuun. Vasikat ovat yhtä kuin tilan tulevaisuus ja siksi jokainen vasikoiden terveyteen investoitu euro on hyvä investointi. Meillä Feedexillä on erittäin hyvä tuote ripulia vastaan ja se…

Vasikan alkutaipaleella on merkitystä

Pieni vasikka kasvaa ja kehittyy hyvin, kun sekä ravinto että olosuhteet ovat hyvät. Makuupaikan tulee olla kuiva ja riittävän lämmin, myös ilmanvaihdosta on huolehdittava. Vasikalla on myös aina oltava raikasta vettä tarjolla. Vedenjuonti ei vaikuta maidonjuontiin negatiivisesti ja on erityisen…

Vastasyntynyt vasikka on tulevaisuuden lypsylehmä tai lihanauta

Pienen vasikan hoito ja ruokinta vaikuttaa suuresti siihen, millainen lypsylehmä tai lihanauta eläin on täysikasvuisena. Mitä enemmän vasikka kasvaa alkuvaiheessa, sitä enemmän maitoa tai lihaa on luvassa myöhemmin. Myös vasikan terveys, etenkin suoliston osalta, vaikuttaa paljon. Mitä paremmassa…

Osa II Testitulokset kasvukauden 2022 hometoksiineista Suomessa

Vilja ja apeseos Säilörehunäytteiden lisäksi testasimme myös 5 vilja- sekä 5 apeseosnäytettä viime kasvukaudelta. Kuten jo kotimaassa tehtyjen DON-testien perusteella oli odotettavissa hometoksiineja, oheinen testi paljasti viljanäytteistä löytyvän keskimäärin 8,8 toksiinia per näyte. Jossain…