Mål och fokus är A och O för allt!

På Pajukoskis gård i Sievi är det inte många tråkiga och lugna dagar och resultaten berättar om en mycket aktiv verksamhet. Framför ladugården står flera kor i guldfärg och berättar om en effektiv produktion, men de har inte kommit dit på egen hand.

År 2018 drabbades gårdens husbonde Erkki Pajukoski av en allvarlig sjukdom och på ett ögonblick blev hans fru Minna Pajukoskis stövlar flera storlekar större. Situationen krävde inte bara stöd från nära och kära, utan också en stor del av Minnas resurser och beslutsamhet. Hjälp behövdes och det var värt att be om hjälp och på den väg har Minna fortsatt. Du ska inte vara fast med problem ensam och du måste be om hjälp så snabbt som möjligt. Det är vad samarbetspartners är till för, skrattar Minna.

Minnas vilja att lära sig och utveckla gården har varit exemplarisk, säger foderrepresentant Olli Isokääntä. Vi har tacksamt fått vara delaktiga i utvecklingen av utfodringen i flera år och det är underbart att se samarbetet bära frukt. Utfodringen planeras tillsammans och förändringar planeras alltid i förväg. Utfodringsplanerna är också alltid uppdaterade, gissningar ger inte mjölk.

Variabelt ensilage har under våren bromsat produktionsutvecklingen något, men dagsmjölken hann redan nå 44 kilo med bättre grovfoder. Vid tidpunkten för intervjun var dagsmjölken ca 42 kilo per dag. Så allt är mögligt så länge bitarna är på plats och attityden är rätt.

På Pajukoskis gård ligger fokus på att få det hela att fungera. För det första måste korna vara friska för att producera mjölk. Vill man ha mycket mjölk så måste fodret vara gott och alltid tillgängligt på foderbordet. Byggnader och maskiner ska hållas i gott skick och ibland ersättas med bättre. Till exempel sköter fläktarna ventilationen av både djuren och arbetarna under sommaren och värmen har  inte påverkat produktionen negativt. Man kan inte stanna där man är, man måste aktivt tänka på utvecklingsarbete och investeringar. Målet ska också sättas tillräckligt högt och när det är nått ska ribban höjas igen, konstaterar Minna.

pajukoski

Idag delas Minnas ansvar med sonen Markus och hans fru Stina. Med tre robotar finns det tillräckligt med arbete för både dem och deras anställda och nu får Minna dela med sig av sin kunskap till yngre generationen. Med Olli Isokääntä håller man aktivt kontakt som grupp och funderar på framtidsplaner.

Vid Pajukoskis har man alltid varit öppen för att testa nya möjligheter och gården har alla Feedex foderteknologier i bruk; Sel-Plex organisk selen, Bioplex kelatspårämnen, Yea-Sacc levande jäst, långsamt upplösande urea Optigen, skyddad fett Jefo Dairy Fat och det nya Agolin, som minskar metanutsläppen och förbättrar produktion. Toxinbindare Mycosorb A+ används alltid vid behov. Foderblandningar görs enligt gårdspecifika recept och efter de grovfoder som används.

pajukoski

Minnas hjärta slår speciellt för kalvarna och de tas hand om så bra som möjligt. Man måste ge mycket mjölk och få tillväxt i ett tidigt skede, då säkrar man en bra mjölkko för framtiden. Det är inte lätt och kräver mycket arbete, men det är en del av planen och vi håller oss till den. Minna kommer inte ut ur ladugården förrän de små kalvarna har fått sin kärlek och mat, säger all med ett leende på läpparna.

pajukoski

Målmedvetenhet och beslutsamhet har varit riktlinjerna för Pajukoski gård de senaste åren. År 2017 var EKM fortfarande runt 11 800 kg. De kommande tre åren gick man uppåt på 12 000 kg nivån. År 2022 var EKM redan 13 172 och förra året 13 679 kg. Riktningen är bara uppåt, för tillfället är farten över 14 000 kg. Ibland är det bra att titta i backspegeln och analysera vad allt som har gjorts, säger Olli Isokääntä. Inget händer över en natt, men om du gör det bra och med fokus kommer du att få resultat.

pajukoski

På intervjudagen i april bestämde vi oss att fira framgången med tårta. Det fanns mycket att fira; över 14 000 EKM och över 42 liters dagsmjölk, hudratonnarkon Lyckatill, Walter Ehrströms medalj samt Markus och Stinas förstfödda dottern som föddes nästa dag.

Från Feedex vill vi tacka för det givande samarbetet och gratulera till den välförtjänta framgången. Fortsätt på samma sätt!

 

Läs mera

Magnus Backlund rekommenderar Teho DeTox!

”På hösten 2023 fick jag många olika problem i min besättning. Fertiliteten var inte bra och korna visade dålig brunst. Korna hade nedsatt äggstocksaktivitet. Det var dylika symptom som vid energibrist. Mjölken hade ett högt celltal och korna hade även diarré. Kvigorna kom inte upp i produktion som…

Oskar på Feedex rekommenderar

Bio-Mos MR Diarréer hos kalvar är väldigt vanligt på gårdar och har en stor negativ inverkan på kalvarnas tillväxt. Kalvarna är de som är gårdens framtid och därmed är varje € investerad i kalvarnas hälsa, en god investering. Vi på Feedex har en väldigt bra lösning till diarré och det är produkten…

Kalvens första tid i livet är viktig

En liten kalv växer och utvecklas bra när både mat och husrum är bra. Sovplatsen ska vara tillräckligt torr och varm, ventilationen bör också fungera felfritt. Kalven ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Att kalven dricker vatten påverkar inte mjölkintaget negativt och det är viktigt att…

En nyfödd kalv är framtidens mjölkko eller köttnöt

Skötsel och utfodring av den lilla kalven påverkar stort hur den kommer att utvecklas som fullvuxen. Ju mera kalven växer i tidigt skede, desto högre blir dess mjölk- eller köttproduktion i ett senare skede. Kalvens hälsa, speciellt tarmhälsan, påverkar den framtida utvecklingen mycket. När…

Del II Analysresultat på mögelgifter från odlingssäsongen 2022 i Finland

Spannmål och fullfoderblandningar Utöver ensilageprover analyserades även 5 spannmåls- och 5 fullfoderprov från förra odlingssäsongen. Som vi redan anade enligt DON-resultat från Finland, visade analyserna att det fanns i genomsnitt 8,8 olika mögelgifter per spannmålsprov. Vissa innehöll större…