”På hösten 2023 fick jag många olika problem i min besättning. Fertiliteten var inte bra och korna visade dålig brunst. Korna hade nedsatt äggstocksaktivitet. Det var dylika symptom som vid energibrist. Mjölken hade ett högt celltal och korna hade även diarré. Kvigorna kom inte upp i produktion som de borde ha gjort. Korna var apatiska och grådaskiga i pälsen. Kalvdödligheten var stor och kalvarna var i allmänhet svaga.

Jag kunde inte sätta fingret på vad som fel, för mina ensilage var av bra kvalitet. I januari 2024 ringde jag Johnny på Feedex och berättade om problemen i min besättning och vi började misstänka att det kan vara fråga om mögeltoxiner. Johnny rekommenderade mig att pröva på Teho DeTox, ett tillskottsfoder för hantering av mögeltoxiner. Sagt och gjort så beställde jag en pall av fodret. Detta blev till en större belåtenhet än jag kunde ha väntat mig. Efter fyra dagar ringde jag Johnny på nytt för att berätta vad som hade hänt. Mjölken hade ökat med tre liter per ko och dag utan att jag hade gjort några andra förändringar i utfodringen än att börjat ge tillskottsfodret Teho DeTox.

Sedan jag har börjat använda Teho DeTox har allt börjat fungera mycket bättre. Mjölkens celltal har gått ner med 100 000 enheter och fertiliteten fungerar som den ska. Nu är korna blanka i pälsen och kalvarna är friska och starka.

Teho DeTox är något jag kan rekommendera när mögeltoxinerna är ett problem i grovfoder och spannmål. Jag vet att produkten fungerar!”

Magnus Backlund

Johnny

Foderrepresentant Johnny Heikkilä på Feedex säger att Magnus berättelse låter bekant. Problem, som orsakas av mögeltoxiner, är ofta så vaga och olika att producenten inte riktigt kan säga var problemet ligger. Mögeltoxiner finns i både spannmål och ensilage, och deras förekomst varierar från år till år. Med många års erfarenhet har Johnny snabbt lärt sig att fånga upp möjliga symptom, som mjölkcellantal, fertilitetsproblem, gödselvariabilitet och nedsatt foderintag. Vid behov kan ett prov av ensilage och spannmål skickas till Irland och testas för mer än 50 olika mögeltoxiner. Tyvärr är det sällsynt med helt rena prov.

Till hjälp i dessa fall används toxinbindaren Mycosorb A+, som är ett effektivt hjälpmedel vid besvär orsakade av mögelgifter och som fungerar väldigt snabbt. Kompletteringsfodret Teho DeTox innehåller inte bara ett toxinbindemedel utan även levande jäst och soda. Tillsammans hjälper de vommen att återhämta sig och för det mesta återgår situationen till det normala inom ett par veckor.

Johnny rekommenderar alla att ta kontakt om det finns ens minsta misstanke om mögelgifter. Det är bättre att reda ut situationen i god tid så att djurens hälsa och produktionen inte försämras.

Hjälp finns att fås när det behövs!

 

Teho-DeTox

Levande jäst

Levande jäst effektiviserar vommens funktion, förbättrar smältningen av grovfodrets fibrer och förbättrar mjölkproduktionen. Jästen minskar på mjölksyreinnehållet i vommen och håller således vommens pH värde på en jämn nivå.  

Soda

Soda används vid utfodring av mjölkkor för att minska på vommens syranivå. Viktigaste faktorer för att undvika vommens höga syranivå är måttlighet i stärkelse och socker och tillräcklig mängd (långa) fibrer i utfodringen.

Teho-DeTox ett tilläggsfoder som är enkelt att använda när toxinnivåerna i spannmål eller ensilage är skadligt höga. Produkten innehåller toxinbindare som minskar mögeltoxinernas skadliga inverkan. Dessutom innehåller det levande jäst och soda som stöder våmmens funktion. För idisslare.

Dosering:      
200 g/nöt/dag
250 g/nöt/dag (vid synliga symptom) 
  

40 g/får/dag

Egenskaper
Levande jäst
Soda
Toxinbindare
Struktur
Mjölform
Förpackning
25 kg säck / 600 kg pall

Läs mera

Kundberättelse: Minna och Erkki Pajukoski, Sievi

Mål och fokus är A och O för allt! På Pajukoskis gård i Sievi är det inte många tråkiga och lugna dagar och resultaten berättar om en mycket aktiv verksamhet. Framför ladugården står flera kor i guldfärg och berättar om en effektiv produktion, men de har inte kommit dit på egen hand. År 2018…

Oskar på Feedex rekommenderar

Bio-Mos MR Diarréer hos kalvar är väldigt vanligt på gårdar och har en stor negativ inverkan på kalvarnas tillväxt. Kalvarna är de som är gårdens framtid och därmed är varje € investerad i kalvarnas hälsa, en god investering. Vi på Feedex har en väldigt bra lösning till diarré och det är produkten…

Kalvens första tid i livet är viktig

En liten kalv växer och utvecklas bra när både mat och husrum är bra. Sovplatsen ska vara tillräckligt torr och varm, ventilationen bör också fungera felfritt. Kalven ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Att kalven dricker vatten påverkar inte mjölkintaget negativt och det är viktigt att…

En nyfödd kalv är framtidens mjölkko eller köttnöt

Skötsel och utfodring av den lilla kalven påverkar stort hur den kommer att utvecklas som fullvuxen. Ju mera kalven växer i tidigt skede, desto högre blir dess mjölk- eller köttproduktion i ett senare skede. Kalvens hälsa, speciellt tarmhälsan, påverkar den framtida utvecklingen mycket. När…

Del II Analysresultat på mögelgifter från odlingssäsongen 2022 i Finland

Spannmål och fullfoderblandningar Utöver ensilageprover analyserades även 5 spannmåls- och 5 fullfoderprov från förra odlingssäsongen. Som vi redan anade enligt DON-resultat från Finland, visade analyserna att det fanns i genomsnitt 8,8 olika mögelgifter per spannmålsprov. Vissa innehöll större…