Peltolaituri Oy etsii avoimin mielin uusia ratkaisuja paremman tuotannon saavuttamiseksi. Umpilehmien ruokintaan panostaminen on yksi tärkeimmistä askelista.

Härmän laakeilta pelloilta löytyy Peltolaituri Oy:n kolmen robotin navetta. Ari Peltokankaan osakeyhtiö on ollut toiminnassa uusissa tiloissa jo kolme vuotta. Ari kehittää tilaa innolla ja tällä hetkellä rakenteilla on uusi vasikkala. Hiehot kasvatetaan vanhassa lypsynavetassa. Vasikoiden siirtyessä omaan tilaansa navettaan saadaan paikka 180 lehmälle. Tilalla keskitytään tekemään työt kunnolla ja siitä on todisteena maitotuotos, 12 500 litraa meijeriin lehmää kohti vuodessa.

Korkean tuotoksen ja hyvän eläinterveyden takaa löytyy paljon työtä ja ruokinnan suunnittelua. Ruokinta Peltolaiturin tilalla halutaan tehdä oikeaoppisesti, kuten umpilehmienkin kanssa, jotta saadaan paras mahdollinen lypsylehmä. Umpilehmien tulee saada juuri niille sopivaa rehua ja oikeat kivennäiset, joilla taataan hyvä terveys syntyvälle vasikalle sekä maidontäyteinen alku uudelle lypsykaudelle.

Umpilehmien aperuokinnan toteuttaminen erikseen on kuitenkin usein työlästä, koska annosmäärät ovat pienet. Isolla apevaunulla pientä määrää on vaikea tehdä ja isompi annos puolestaan lämpenee joko ruokintapöydällä tai kasassa. Ari ajatteli, että mitä jos seoksen voisi tehdä suurempana annoksena ja säilöä kuten säilörehun. Ja mitä sitä jäädä miettimään, kun voi kokeillakin!

Ari Peltokangas lähti toteuttamaan ideaansa Peltolaiturin tilalla seuraavasti: Hän sekoitti kahden apevaunun annoksen vastaamaan 3 viikon käyttömäärää ja seoksessa on säilörehua, kuivaa heinää, olkea, vähän viljaa ja rypsiä. Mukaan lisättiin tietysti umpilehmien kivennäinen Teho Pro Umpi sekä umpilehmille suunniteltu täydennysrehu Teho-Umpi Boost. Seokseen lisättiin tämän jälkeen tavallista AIV-happoa ja annos kasattiin betonilaatalle. Poljettiin ja peitettiin kuten rehuaumakin.

Ensimmäisten kokemusten pohjalta säilöntä toimii oikein hyvin, työmäärä on pienempi ja rehun laatu on hyvä. ”Seuraavaksi kokeillaan isompaa annosta”, Ari kertoo. Hän suosittelee kaikkia miettimään, miten asiat tilalla voisi tehdä toisin - ja ei vain miettimään, vaan myös kokeilemaan. Panostus umpilehmiin kannattaa aina!

Feedexin rehuedustaja Raimo Näsi myötäilee. Vaikka ajatellaan, että umpikausi on lyhyt verrattuna lypsykauteen ja että sen aikainen ruokinta ei voi niin paljon vaikuttaa, niin totuus on toinen. Juuri ennen poikimista voidaan vaikuttaa niin syntyvän vasikan terveyteen sekä istukan kautta siirtyvillä ravintoaineilla että ternimaidon laadun parantumisen kautta. Poikiva lehmä hyötyy suuresti siitä, että sen hivenainestatus on mahdollisimman korkea ja se suoriutuu poikimisen aiheuttamasta stressistä mahdollisimman hyvin. Lisäksi oikeanlaisella ruokinnalla voidaan vaikuttaa maitomääriin lypsykautta ajatellen sekä vähennetään aineenvaihduntasairauksien riskiä. Raimo suositteleekin kaikille Teho Pro Umpi -kivennäistä sekä Teho-Umpi Boostia. Olisi myös hyvä aina välillä mennä läpi rutiinit omalla tilalla ja miettiä miten työtä voisi helpottaa sekä samalla saavuttaa parempi tulos.

Syysmyrskyn jälkeen paistaa marraskuun matala aurinko – Tarja ja Ari Peltokangas rakenteilla olevan vasikkalan edessä, taustalla navetta.
Syysmyrskyn jälkeen paistaa marraskuun matala aurinko – Tarja ja Ari Peltokangas rakenteilla olevan vasikkalan edessä, taustalla navetta.

Lue lisää

Asiakastarina: Jokivarren Maito

Laatumaitoa kahdessa sukupolvessa Evijärvellä sijaitseva Jokivarren Maito elää maidontuotannon kehityksen mukana jo kahden sukupolven voimin. Tilalla on tapahtunut paljon muutoksia, ja nykypäivänä toimintaa pyörittää Mirjamin ja Matin ohessa tytär Emma ja hänen puolisonsa Lasse. Uuden sukupolven…

Päivä rehukuskin mukana

Ennen aamukahdeksaa kahvihuoneesta kuuluu nauru. Rehukuski Stefan on saapunut Kolppiin Feedexin rehutehtaalle, ja on iloisin mielin valmiina päivän kuljetuksiin. Rekka on jo lastattu edellispäivänä, ja asiakkaat ovat tietoisia tulostamme. Toki heti rekkaan noustessaan Stefan nappaa puhelimen ja…

Hometoksiinit ovat ajankohtainen uhka

Kasvukauden 2024 sadoista on löytynyt paljon hometoksiineja. Hometoksiinien oireet ovat usein monimutkaisia ja vaikea selvittää. Kaikki heikentyneeseen tilanteeseen liittyvät epämääräiset oireilut voivat olla merkki hometoksiineista! Tuotoksen aleneminen ja sairastelu johtaa aina taloudellisiin…

Asiakastarina: Minna ja Erkki Pajukoski, Sievi

Tavoitteet ja keskittyminen ovat kaiken A ja O! Pajukosken tilalla Sievissä ei paljon tylsiä ja rauhallisia päiviä ole, mutta tulokset kertovat, että toiminnan tuleekin olla aktiivista. Navetan edessä on useampi kultainen lehmä kertomassa tehokkaasta tuotannosta, mutta eivät ne ihan itsestään ole…

Magnus suosittelee Teho DeToxia!

”Syksyllä 2023 alkoi karjassani esiintymään erilaisia ongelmia. Hedelmällisyys ei ollut hyvä ja lehmät näyttivät kiimat huonosti. Lehmillä oli alentunutta munasoluaktiviteettia. Paljon vastaavanlaisia ongelmia kuin energiavajeessa. Maidossa oli korkeat soluluvut ja lehmillä oli jopa ripulia…