Homeita kasvaa monissa viljelykasveissa, rehuaineissa ja karkearehuissa sekä kasvukauden aikana että rehujen varastoinnin aikana.  Tietyillä homelajeilla on kyky tuottaa tietyissä olosuhteissa yhdisteitä, joita kutsutaan mykotoksiineiksi / hometoksiineiksi, joilla voi olla erilaisia vaikutuksia eläimen terveyteen ja tuotoskykyyn.

Koska eri homelajit voivat kasvaa samassa rehuaineessa ja homeet voivat tuottaa erilaisia hometoksiineja, havaitaan usein, että rehuaineet ovat saastuneet useammalla kuin yhdellä hometoksiinilla.

Hometoksiineilla voi olla monenlaisia mahdollisia vaikutuksia eläimiin. Koska ne voivat vaikuttaa perustoimintoihin, kuten suolistoterveyteen ja vastustuskykyyn, niiden aiheuttamat oireet voivat vaihdella ja ovat usein piilevä- tai vähäoireisia.

Sikaa pidetään yleensä kaikkein herkimpänä eläinlajina hometoksiineille.  Aikaisemmin lypsylehmien ja muiden nautojen on oletettu olevan vastustuskykyisiä hometoksiinien vaikutuksille pötsin pieneliöstön toiminnan ansiosta.  On kuitenkin selvää, että hometoksiinit vaikuttavat märehtijöihin ja että pötsi ei pysty muuttamaan kaikkia hometoksiineja myrkyttömään muotoon siinä ajassa, jonka rehu viipyy pötsissä.  Jotkut hometoksiinit voivat lisäksi vaikuttaa antibioottien tavoin, joten pötsin kyky hajottaa hometoksiineja on tietyissä tilanteissa rajoitettu.

Tärkeimpiä oireita ovat vähentynyt kuiva-aineen syönti, uneliaisuus, vaihteleva sonnan koostumus ja heikentynyt vastustuskyky (joka lypsylehmillä usein ilmenee kohonneena maidon solulukuna)

Hometoksiinien hallinta edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Tämä käsittää hyvän viljely- ja sadonkorjuutekniikan sekä rehuaineiden ja karkearehujen asianmukaisen varastoinnin. Tästä huolimatta on todennäköistä, että monissa seosrehuissa ja väkirehuissa esiintyy tietty määrä hometoksiineja. Hyvän, testatun ja laajavaikutteisen hometoksiininsitojan lisääminen voi edelleen vähentää eläimen ruoansulatuskanavasta imeytyvien hometoksiinien määrää.

Jos mietitte, onko tilallanne hometoksiiniongelmaa, niin ota yhteyttä Feedexiin. Voimme yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa testata yli 50 eri toksiinia sekä käyttää Mycosorb A+ toksiinisitojaa rehussa.

Lue lisää

Asiakastarina: Jokivarren Maito

Laatumaitoa kahdessa sukupolvessa Evijärvellä sijaitseva Jokivarren Maito elää maidontuotannon kehityksen mukana jo kahden sukupolven voimin. Tilalla on tapahtunut paljon muutoksia, ja nykypäivänä toimintaa pyörittää Mirjamin ja Matin ohessa tytär Emma ja hänen puolisonsa Lasse. Uuden sukupolven…

Päivä rehukuskin mukana

Ennen aamukahdeksaa kahvihuoneesta kuuluu nauru. Rehukuski Stefan on saapunut Kolppiin Feedexin rehutehtaalle, ja on iloisin mielin valmiina päivän kuljetuksiin. Rekka on jo lastattu edellispäivänä, ja asiakkaat ovat tietoisia tulostamme. Toki heti rekkaan noustessaan Stefan nappaa puhelimen ja…

Hometoksiinit ovat ajankohtainen uhka

Kasvukauden 2024 sadoista on löytynyt paljon hometoksiineja. Hometoksiinien oireet ovat usein monimutkaisia ja vaikea selvittää. Kaikki heikentyneeseen tilanteeseen liittyvät epämääräiset oireilut voivat olla merkki hometoksiineista! Tuotoksen aleneminen ja sairastelu johtaa aina taloudellisiin…

Asiakastarina: Minna ja Erkki Pajukoski, Sievi

Tavoitteet ja keskittyminen ovat kaiken A ja O! Pajukosken tilalla Sievissä ei paljon tylsiä ja rauhallisia päiviä ole, mutta tulokset kertovat, että toiminnan tuleekin olla aktiivista. Navetan edessä on useampi kultainen lehmä kertomassa tehokkaasta tuotannosta, mutta eivät ne ihan itsestään ole…

Magnus suosittelee Teho DeToxia!

”Syksyllä 2023 alkoi karjassani esiintymään erilaisia ongelmia. Hedelmällisyys ei ollut hyvä ja lehmät näyttivät kiimat huonosti. Lehmillä oli alentunutta munasoluaktiviteettia. Paljon vastaavanlaisia ongelmia kuin energiavajeessa. Maidossa oli korkeat soluluvut ja lehmillä oli jopa ripulia…